Tarot Kezdőknek : hogyan “tanuljuk” a Kártyák jelentéseit….. első rész

Néhány ötletet szeretnék megosztani, hogyan kezdjünk  hozzá a 78 kártyalap megismeréséhez.

Aki ezt olvassa, az valamiért itt van az oldalon, valószínűleg, mert megfogta a Tarot világa. Sokféle Tarot csomag kapható mostanában. Számomra, mint  manapság Tarot-val foglalkozók többsége számára, a Rider- Waite -Smith Tarot kártya csomag volt a kezdő, tanuló csomagom. Akkor még nem volt kártyám, csak az interneten nézegettem a kártyalapok képeit.  Aztán kinyomtattam pár fekete-fehér kontúros rajzot és elkezdtem  színezni…

(Manapság sokféle csináld magad , kiszínezhető Tarot könyvet és kártyacsomagot árulnak…… ezek nem mindegyike a  Rider Waite Smith képi világot követi, ami egyáltalán nem baj, mint ahogy az én egyik kedvenc Tarot színező könyvem sem. Ha egyben a színezés után egy kártyacsomagot is szeretnénk kapni, ilyen kiadványok is kaphatók.)

Nem vásárlásra buzdítok, kezdőként én sem vettem színező könyvet. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kell azonnal nekiesni a kulcsszavak magolásának, hiszen ez az egyedüli és utolsó alkalom , hogy túl sok előzetes tudás nélkül, tehát előítéletek, és mások elképzelései nélkül szembesüljünk a tarot világával: csak én és a Tarot.  Ez egy elsősorban képi világ. Egy képes könyv kiszedhető és átrendezhető lapjai – képeskönyv a Világról.  Egy késő középkori német szerzetes még oktatási anyagként is javasolta , hiszen akkor a könyvek nagy ritkaságszámba mentek, kártya persze sok háznál volt:).

Ha színezünk, vagy magunk nyomtatjuk ki a lapokat, a kép minden részletén végig megy a szemünk és a kezünk. A színezés percei , órái alatt – hiszen érdemes időnként félre tenni a munkát – a szemünk -kezünk-agyunk- szívünk együtt mélyül el a témában : meditálunk. Érdemes a színezés hetei alatt Tarot-Naplót vezetni, amelyben leírjuk a felmerülő gondolatainkat, szavakat, azt, hogy miért ezt a színt választottuk, és persze a kérdéseinket is az egyes motívumokkal kapcsolatban. Azt is, ha valami nagyon idegen nekünk, vagy éppen teljesen “érteni” véljük….. Ez már egy tanulási folyamat része – és visszatekintve igen tanulságos lehet. Fontos, hogy mivel nem sietünk, van időnk befogadni ezt a képi világot, és egy verbálisnál-tudatosnál mélyebb szinten ismerhetjük meg a Tarot. Nem utolsó sorban ez egy jó alkalom arra, hogy lelassuljunk:).

Valami hasonlót kísérlek meg a Tarot tanfolyamomon, ahol a tanulók a képek alapján, párokban és kis csoportokban, változatos feladatok segítségével megfejtik maguk számára a kártyákat.

A kiszínezett lapokat vékony kartonra felragasztva  készíthetünk magunknak egy Tarot kártya csomagot. (Technikai részletként említeném meg, hogy mi mindig csirizt használunk, nem bolti ragasztót,utána vastag könyvekbe téve tároljuk pár napig a lapokat. Persze vigyázni kell, hogy a fölös ragasztót teljesen letöröljük előtte.) De ha nagyobb méretben nyomtattunk, akkor akár ki is tehetjük a falunkra a nekünk leginkább tetszőeket.

Sajnos Marseille Tarot lapokat nem találtam fekete – fehérben, legalábbis nem olyat, amelyet szabadon felrakhattam volna. Ha valaki tud segíteni ebben, és küld linket, megköszönöm. Úgyhogy álljon itt pár Rider Waite Smith vonalas rajz.

Update: amióta ezt a bejegyzést megírtam, sok víz lefolyt a Dunán, és természetesen én is rátaláltam a neten a CBD tarot lapjaira, amelyeket bárki  szabadon kinyomtathat magának , ha Marseille tarot-ra vágyik, de a nagyárkánumi lapok fekete – fehérben is kinyomtathatók, és színezhetők.

 

A sorozat következő bejegyzésében más megközelítési módokkal ismerkedünk meg.

Útravalóul a Napot ,  a Holdat és a Csillagokat adom Olvasóimnak:),  fekete -fehérben:

Rider Waite Smith B&W - A Nap, Hold, Csillag
Rider Waite Smith B&W – A Nap

18_Moon17_Star

Szép napot! És jó színezést!

 

 

 

 

Tarot Kezdőknek : hogyan “tanuljuk” a Kártyák jelentéseit….. első rész” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Ha valaki nem szeret színezni…hogyan “tanuljuk” a Tarot lapok jelentéseit… második rész – történet mesélés és egyéb Játékok…. – Tarot & Lenormand

Hozzászólás